Elektrische rolstoel ondersteuning

Simpelweg mobiel

Elektrische rolstoelondersteuning, de voordelen

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor elektrische ondersteuning voor je rolstoel.

  1. Heb je verminderde kracht in je armen? Dan is het heerlijk om alsnog langere afstanden af te kunnen leggen met je rolstoel.
  2. Er zijn ook mensen die juist kiezen voor elektrische ondersteuning om slijtage in gewrichten te voorkomen.
  3. Heb je regelmatig te maken met hellingen zoals een strandopgang, parkeergarage of heuvelachtig terrein? Dan geeft het extra duwtje jou de mogelijkheid om zelfstandig te bewegen.
  4. Ook liefhebbers van handbikes kunnen hun mogelijkheden vergroten met ondersteuning. Of denk aan begeleiders die jouw rolstoel duwen; zij kunnen soms prima elektrische hulp gebruiken.

Persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak en we komen naar je toe.

Maak een afspraak

Welke soorten rolstoel ondersteuning zijn er?

In de loop der jaren zijn er diverse hulpmiddelen ontwikkeld die rolstoelers helpen om zo vrij mogelijk door het leven te gaan. In vogelvlucht heb je een hulpmotor, ondersteuning in de wielen, duwondersteuning, een volledig elektrische rolstoel en elektrische aankoppelbikes.

Zelf hoepelen met ondersteuning

‘Net zoals een elektrische fiets’ horen we vaak. Dat is elektrische ondersteuning in de wielen. Zelf hoepelen in je eigen rolstoel maar dan met een extra duwtje. Het voordeel is dat hellingen geen probleem meer zijn. En een lange afstand is ook geen uitdaging meer. Zo spaar je je energie voor de dag, voorkom je slijtage aan gewrichten en blijf je actief.

Continu aandrijving, sturen met de hoepels

De hulpmotor is de buitenboordmotor van je rolstoel. Met een draai aan de knop zorgt een extra wiel aan de achterzijde van je rolstoel voor de snelheid. Je hoeft niets te doen! Alhoewel, bijsturen doe je uiteraard met de hoepels. Een hulpmotor is voor mensen die graag hun eigen compacte rolstoel willen gebruiken mét het voordeel van continu elektrische aandrijving.

Continu aandrijving, sturen met een joystick

Stap je liever niet over naar een grote elektrische rolstoel? Dan is er ook elektrische joystick bediening voor jouw huidige rolstoel. Hoepelen is niet meer nodig. Met simpele bewegingen die geen moeite kosten blijf je toch mobiel binnen- en buitenshuis.

Duwhulp voor begeleiders

Heb je een partner, familielid of vriend die je voortduwt? Dan kan een duwhulp de oplossing zijn. Bij deze vorm heeft de begeleider de controle over de mate van elektrische aandrijving. Hiermee wordt de begeleider ontlast en zijn langere afstanden of hellingen geen enkel probleem meer.

Ondersteuning op fietssnelheid voor langere afstanden

Aankoppelbikes maken van je rolstoel een fiets. En zoals een elektrische fiets de standaard geworden is, wordt een elektrische aankoppelbike ook de standaard. Dus wil je samen gelijke snelheid houden met een partner of vriend die fietst? Of wil je langere afstanden overbruggen? Dan is een elektrische aankoppelbike ideaal.

 

Dit is het meest handige hulpmiddel om een rolstoel aan te drijven.

Maureen
 

Door het openen van deze video gaat u akkoord met het delen van uw data met YouTube en verklaart u dat u ons privacy- en cookiebeleid heeft gelezen.

Door het openen van deze video gaat u akkoord met het delen van uw data met YouTube en verklaart u dat u ons privacy- en cookiebeleid heeft gelezen.

Hoe maak je een goede keuze voor rolstoelondersteuning?

Er zijn zoveel mogelijkheden voor elektrische rolstoelondersteuningen. Wat moet je nu kiezen? Wij adviseren om eerst na te denken over deze twee vragen:

  1. Wat kun je?
    Niemand is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om in jouw unieke situatie te kijken wat er binnen jouw mogelijkheden ligt. Kijk niet alleen wat je op dit moment aankan, maar ook hoe de situatie over vijf jaar kan zijn. Je ergotherapeut kan je hier goed bij helpen.
  2. Wat wil je?
    Hoe zie jouw leven eruit? Ben je veel onderweg? En op welke manieren ben je onderweg? Dat zijn vragen die al richting geven aan de keus voor een hulpmiddel. Enkele praktische vragen hebben we al voor je op een rijtje gezet:
  • Wil je je eigen rolstoel behouden?
  • Vind je compact en lichtgewicht belangrijk? (Bijv. voor vervoer in een auto)
  • Wil je zelf hoepelen of heb je liever continu aandrijving? (psst, klik hier als je niet kunt kiezen ;))
  • Wil je binnen- en buitenshuis gebruik maken van hetzelfde systeem?
  • Wat is de maximale afstand die je wilt afleggen op een dag?

Wil je verschillende hulpmiddelen naast elkaar testen?

Maak nu een afspraak

Wordt elektrische rolstoelondersteuning vergoed?

Ja, ondersteuning voor rolstoelen wordt in veel gevallen vergoed. Het is wel belangrijk om de aanvraag juist te doen. De adviseur vanuit de gemeente moet overtuigd raken dat jij dit hulpmiddel nodig hebt voor dagelijks gebruik. Maak daarom een overzicht van je week met activiteiten en afstanden. Daarmee geef je al een goed beeld van de noodzaak. Heb je al een hulpmiddel zoals een scootmobiel of elektrische rolstoel? Dan is het ook nodig om te omschrijven waarom je naast dit hulpmiddel ook elektrische rolstoelondersteuning nodig hebt.

Wil je meer weten over het doen van de juiste aanvraag? Vraag dan je ergotherapeut om advies. Of kijk alvast op de website van de overheid.

Overzicht Alber elektrische rolstoelondersteuning

Alber heeft voor elke situatie een passende oplossing. Welk hulpmiddel is ideaal voor jou?

Neem contact op

Wij staan altijd klaar om jou te helpen bij het maken van de juiste keus. Dus heb je specifieke vragen of wil je gewoon eens een hulpmiddel uitproberen? We horen graag van je!

 

Maak een afspraak