Historie van Alber

1986:

Grondlegging van het bedrijf door Ulrich Alber. In eerste instantie had het bedrijf 5 medewerkers in dienst. Het doel van het bedrijf was om een elektrische trappenklimmer te ontwerpen om mensen compleet met hun rolstoel de trap op te helpen zonder te hoeven overstappen naar een ander hulpmiddel. Registratie van het patent voor de scalamobil: een revolutionair elektrisch klimsysteem om mensen in hun rolstoel op en van de trap te helpen was een feit. Het klimprincipe is tot de dag van vandaag onveranderd.


1988:

Eerste introductie van de scalamobil S10. Het initiële ontwerp was zeer succesvol en heeft de standaard bepaald voor mobiele trappenklimmers. De mogelijkheid van inzetbaarheid op praktisch iedere handbewogen rolstoel wordt een kernwaarde van Alber.


1991:

Registratie van het patent van het aandrijfsysteem e·fix. De wielnaaf aangedreven e·fix combineert de voordelen van een elektrische rolstoel met die van een handbewogen exemplaar. e-fix is revolutionair vanwege uniek lichtgewicht zijn in combinatie met draagbare mobiliteit.


1992:

Marktlancering van de e·fix E12. Intussen is het aantal werknemers gegroeid naar 40. Oprichting van het dochterbedrijf Alber AG in Zwitserland.


1993:

Verhuizing naar een nieuw pand met een oppervlak van 4.500 m2. Vervanging van de scalamobil S10 door de scalamobil S20 met een verbeterde set eigenschappen.


1995:

Oprichting van het dochterbedrijf Mobitec in Frankrijk.


1996:

Introductie van de viamobil V10. De duw- en remhulp viamobil ondersteunt de begeleider op een uiterst gebruiksvriendelijke manier, die tot dan niet bekend was in de markt.


1998:

Domus Homecare is het nieuwe moederbedrijf. Product vervanging van de scalamobil S20 door de S25. Re-launch van het e·fix model E15. Ondertussen staat het aantal werknemers op 120.


2000:

Presentatie van de elektrische hoepel ondersteuning e·motion. Dit nieuwe type aandrijfsysteem dicht het gat tussen een elektrisch en een handbwogen rolstoel. De e-fix E15 opvolger, de E20 wordt geintroduceerd.
e-motion wint verschillende nationale en internationale desigs awards.


2001:

Introductie van de scalamobil S27. De doorontwikkelde e·motion M12 wordt ook aan het publiek getoond. 150 werknemers en 20 internationale agenten vertegenwoordigen Alber wereldwijd.


2002:

Een hernieuwde versie van de viamobil V15 met vergrote functionaliteit wordt geintroduceerd op de markt. De begeleider wordt hierbij nog effectiever ondersteund bij het voortduwen van de rolstoel.


2003:

Op 1 maart 2003 verhuizing naar een nieuw pand in Albstadt met 8.000m2 administratieve- en productieruimte. De nieuwe scalamobil S30 wordt geintroduceerd. Alber presenteert de nieuwe elektrische rolstoel ADVENTURE A10. Deze biedt een niveau van rijcomfort en modulariteit die ongekend was in de markt. Alle hoofdcomponenten kunnen snel en zonder gebruik van gereedschap van het chassis worden afgehaald zodat de ADVENTURE zelfs in een medium-sized auto vervoerd kan worden.

2004:

Invacare Corp., de wereldwijde marktleider op het gebied van niet-acute hulpmiddelen, acquireert Alber.

2006:

20 jaar Ulrich Alber GmbH! Alber start met de productie van de een nieuwe generatie e-fix. De naam e-fix staat voor klein, licht en handzaam. Presentatie van de nieuwe viamobil eco duwhulp met de gepatenteerde Ergodrive tijdens de Rehacare in Düsseldorf.

2007:

Alber presenteert de nieuwe Quix elektrisch aandrijving bij de Rehab in Karlsruhe. Quix is het eerste hulpmiddel voor handbewogen rolstoelen dat kan worden bestuurd met een stuurstang, zoals op een fiets. Dit maakt het systeem extreem eenvoudig te besturen en zeer wendbaar.


2008:

Launch van de nieuwe e-motion M15 met lithium-ion technologie.


2010
:

Launch van de nieuwe trappenklimmer generatie scalamobil S35 en scalacombi eco S34.


2011
:

Launch van de nieuwe viamobil V25 met lithium-ion-technologie en easy connex systeem.

2012:

Succesvolle start van de nieuwe business unit Neodrives en markt launch van de eerste elektrische fiets.